GRAN RECAPTE D´ALIMENTS EL 1 i 2 DE DESEMBRE


gran recapted´aliments

 

 

 

 

 

 

EL GRAN RECAPTE D´ALIMENTS

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya és una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària, també serveix per donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. La campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades. I és per aquest motiu que des dels Bancs d’Aliments es posa en marxa aquest projecte que enguany arriba a la vuitena edició.

El Gran Recapte d’Aliments al 2016 va recollir 4.374.000 kg en més de 1.837 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 23.715 voluntaris. La fita per a l’edició del 2017 és tornar assolir una xifra similar gràcies a la col·laboració dels voluntaris i donants.

Els Bancs d’Aliments a Catalunya

Els Bancs d’Aliments són entitats benèfiques sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat, amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. Les seves màximes són lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

Per fer realitat aquesta utopia, els Bancs d’Aliments es basen en quatre principis ètics:

 • La primacia de la gratuïtat: els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament. El treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat.
 • La seguretat d’una distribució justa: sempre a través d’entitats benèfiques reconegudes i homologades, que poden assegurar el destí correcte dels ajuts alimentaris.
 • La contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.
 • La promoció de la solidaritat envers les persones amb necessitats alimentàries.

Els objectius bàsics dels Bancs d’Aliments són:

 • Lluitar contra la pobresa alimentària i el malbaratament per a un món més just.
 • Participar en la reducció de l’exclusió, col·laborant en la consolidació d’un món més habitable.
 • Contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable per a tot ésser humà.
 • Promoure la utilització més eficient dels recursos.
 • Contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

La contribució de la Distribució al GRAN RECAPTE:

Les cadenes d’aliments tenen una funció important en l’èxit d’aquesta campanya, ja que contribueixen de diverses maneres:

 • Cedint espais del punt de venda i emmagatzemant els materials necessaris per dur a terme la campanya.
 • Es fan càrrec de la logística necessària per a que els aliments arribin al Banc d’Aliments o a les entitats benèfiques assignades. Per donar una idea del que suposa aquesta contribució, explicarem que els aliments es traslladen primer dels punts de venda a magatzems centrals de la pròpia distribució i d’aquí al Banc d’Aliments o les entitats assignades; cadascun dels dos trasllats de la quantitat de quilos abans esmentada, col·locats en el que anomenem “banyeres” (grans capses de cartró) fan necessari un moviment aproximat d’uns 390 grans tràilers o 1560 camions.
 • Finalment la majoria de cadenes d’aliments que participen en la campanya, fan la seva pròpia donació, en funció de la quantitat recaptada als seus establiments.

 

FES-TE VOLUNTARI

 

El Gran Recapte és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de milers de ciutadans que dediquen el seu temps, durant un cap de setmana al Banc dels Aliments.

L’any passat van ser 25.000 voluntaris en tot Catalunya i enguany l’objectiu son 27.500. Si vols ajudar-nos a fer arribar aliments a qui més ho necessita, fes-te voluntari o coordinador d’un punt de recollida els dies 1 i 2 de desembre.

 

Donacions 

 

 

banc d´aliment gran recapte d´aliments

 

 

 

 

Banc dels Aliments  

 

El concepte de “Banc dels Aliments” neix a Phoenix, Arizona (EEUU) al 1966 de la mà de John van Engel. Quasi vint anys desprès, al 1984, el projecte s’introdueix a Europa a través del Banc dels Aliments de París. I al cap de tres anys, al 1987, es funda el primer Banc dels Aliments a Espanya amb seu a Barcelona, sota el nom Fundació Banc dels Aliments. El Banc dels Aliments, representa, doncs, una institució pionera en l’àmbit estatal.

 

El Banc dels Aliments de Barcelona està gestionat per una Fundació privada benèfica independent, apolítica, aconfessional i sense ànim de lucre, el principal objectiu de la qual és recuperar els excedents alimentaris i distribuir-los entre les entitats locals perquè els facin arribar a les persones necessitades.

Què fa el Banc dels Aliments?

 • 1. La lluita contra el malbaratament i la fam més propera: Els aliments procedeixen bàsicament de la sobreproducció.
 • 2. La primacia de la gratuïtat: Els aliments es reben i es distribueixen gratuïtament.
 • 3. La seguretat d’una distribució justa: La distribució dels aliments es fa a través d’entitats benèfiques homologades, que per la seva relació directa amb les persones necessitades poden assegurar que els aliments arribin al seu destí final.
 • 4. Coordinació i gestió gràcies a la participació de voluntaris. Actualment comptem amb la valuosa col·laboració de més de 219 voluntaris.

Joan Millet

leave a comment

Create AccountLog In Your Account